Kelner
Najstarszy zawód świata. Podstawowym zajęciem kelnera jest profesjonalna obsługa klienta lokalu od momentu jego wejścia aż do opuszczenia go. Tworzy wizytówkę lokalu. Powinien nawiązywać łatwo kontakt z klientem, proponując mu stolik, przedstawiając menu, służąc radą w wyborze potraw. Podać w sposób właściwy zamówione potrawy, być gotowy na każde wezwanie klienta. Zadaniem kelnera jest przygotowanie lokalu do przyjęcia gości, zadbanie o stosowny wystrój do okoliczności, usuwanie niepotrzebnych naczyń ze stołu. Od kelnera wymagana jest wysoka kultura, ogłada i komunikatywność ale jednocześnie nie może narzucać się ze swoja osobowością. Do niego jednak należy stworzenie sympatycznej atmosfery, zachęcającej do ponownych odwiedzin, dlatego kelner musi być osoba budząca zaufanie, miłą z poczuciem humoru. Bardzo istotna jest podzielność uwagi, jest to ważne gdy równocześnie obsługuje się kilka stolików i realizuje kilka zamówień. Istotna jest również dobra pamięć, dzięki której możliwe jest właściwe przyjęcie zamówienia i niedopuszczenie do pomyłki przy ich serwowaniu. Bardzo przydatną umiejętnością, obecnie coraz częściej wręcz niezbędną w tej pracy jest znajomość języków obcych.
Zawód kelner  to także ukierunkowanie do kontynuowania nauki na studiach w kierunku: ekonomia, zarządzanie, marketing, organizacja usług gastronomicznych i hotelowych, organizacja usług turystycznych.
W przypadku wątpliwości i pytań związanych z naborem prosimy o osobisty lub telefoniczny kontakt:

ul. Powstańców Wielkopolskich 16,  62-510 Konin 

tel. 063 243 77 05

E-szkoła
Nowoczesna platforma do nauki przez internet
Zajęcia pozalekcyjne
Dodatkowe zajęcia pozalekcyjne!
Twórczość uczniów
Twórczość artystyczna naszych uczniów
Szkoły młodzieżowe, Liceum ogólnokształcące, Gimnazjum, Liceum policyjne