Szkoła branżowa 1-go stopnia

Nabór na rok szkolny 2019/2020 ! 

UWAGA! Nie prowadzimy zapisów w systemie elektronicznym VULCAN!!!

Szkoła Branżowa I Stopnia jest 3-letnią szkołą na podbudowie gimnazjum i 8-letniej szkoły podstawowej.
Absolwent otrzymuje świadectwo ukończenia szkoły oraz może przystąpić do egzaminu zawodowego nadającego kwalifikacje zawodowe w danym zawodzie.
Po ukończeniu szkoły może kontynuować naukę w liceum ogólnokształcącym lub w szkole branżowej II stopnia.
Absolwent może otrzymać certyfikowane suplementy do dyplomu  (Europass) w języku polskim i angielskim umożliwiające podjęcie pracy w zawodzie za granicą. 


Zapraszamy absolwentów szkoły podstawowej oraz gimnazjum do naszej szkoły na kierunki zawodowe:

  • Magazynier-logistyk
  • Rolnik
  • Kelner
  • Fotograf
  • Kucharz
  • Cukiernik
  • Elektryk
  • Jeździec
Magazynier-logistyk -  może pracować w magazynie handlowym bądź przemysłowym, do jego zadań należy kontrola jakości i ilości towaru przyjmowanego i wydawanego, rozmieszczanie towarów w magazynie, dokonywanie na bieżąco inwentaryzacji towaru. Magazynier-logistyk jest jednym z najbardziej poszukiwanych zawodów w dzisiejszych czasach. Po uzyskaniu kwalifikacji może pracować w: firmach logistycznych, produkcyjnych posiadających różne typy magazynów; sklepach, hurtowniach, firmach handlowych różnych branż; centrach logistycznych; mogą prowadzić własną działalność gospodarczą- własne firmy handlowe.

Jeździec
- jeździectwo to jedyny sport oparty na prtnerstwie człowieka ze zwierzęciem. Każda wizyta w stajni to jak psychoterapia, daje pewność siebie, pomaga uwierzyć we własne możliwości, dodaje energii i chęci do pracy i nauki. W szkole na zajęciach nauczysz się anatomii i żywienia koni, zakładania stajni i jej organizacji. Praktyczna nauka zawodu odbywać się będzie w stadninie koni UCZNIOWSKI JEŹDZIECKI KLUB SPORTOWY CZEKAN W GŁODOWIE.  Zajęcia polegać będą na pracy w stajni oraz jeździe konnej. Oddział sportowy dodatkowo będzie miał zajęcia jeździeckie- skoki przez przeszkody. Uczniowie mogą zdobywć odznaki sportowe, brać udział zw zawodach sportowych, towarzyskich, klubowych, regionalnycj, okręgowych. 

Rolnik - zawód rolnika polega na uprawie ziemi, a więc na jej przygotowaniu, obsieniu, lub obsadzeniu, pielęgnacji roślin oraz ich zbiorze. Bardzo ważna jest umiejętność dobrania odpowiedniej gleby, nawozów i maszyn do określonej uprawy. Dotyczy to również gospodarstw ekologicznych. Wbrew pozorom praca rolnika trwa cały rok. 

Kelner - to jeden z najstarszych zawodów świata, jest to osoba, która dba o gości w punktach gastronomicznych, szczególnie w restauracjach. Kelner kompleksowo zajmuje się konsumentami od momentu przywitania ich w drzwiach lokalu, poprzez wskazanie stolika aż po podanie karty menu, doradzenie potraw i ich podanie. Dziś kelnerzy uczęszczają na różnego rodzaju szkolenia i kursy doszkalające, ucza się profesjonalnych technik obsługi konsumenta, znajomości pojęć gastronomicznych, poznają elementy zastawy stołowej. Od kelnerów wymaga się doskonałej prezencji, wygląd zewnętrzni i schludność ma decydujące znaczenie. Kelner musi cechować się komunikatywnością, wysoką kulturą osobistą, nieskazitelną pamięcią oraz musi posługiwać się poprawną polszczyzną.

Fotograf - Jest osobą, która zawodowo zajmuje się wykonywaniem wszelkiego rodzaju zdjęć, ich wywoływaniem oraz obróbką.Fotograf współpracuje z agencjami reklamowymi, redakcjami gazet, agencjami modelek, domami mody, oprawą wesel, imprez kulturalnych itp. 


Kucharz - Sporządza różnego rodzaju potrawy, napoje i desery z  zastosowaniem narzędzi, maszyn i urządzeń w zakładach gastronomicznych i przedsiębiorstwach zajmujących się przygotowywaniem i produkcją wyrobów i półproduktów kulinarnych. Kandydat powinien posiadać wrażliwość estetyczną i smakową, podzielnośc uwagi, zręczność ruchów, refleks, wytrzymałość na długotrwały wysiłek, powinien też czuć się odpowiedzialnym za zdrowie ludzi spożywających przygotowywane przez niego poitrawy. Przydatne są uzdolnienia plastyczne. Miejscami pracy kucharza są: restauracje, kawiarnie, hotelowe zakłady gastronomiczne, bary szybkiej obsługi, punkty małej gastronomii, jadłodajnie, gospody, zajazdy, szpitale, sanatoria, domy wypoczynkowe, pensjonaty, szkoły, przedszkola, internaty czy stołówki przyzakładowe.

Cukiernik - Praca polega na produkcji wszelkiego rodzaju ciast, ciastek, tortów, deserów, cukierków, pieczywa cukierniczego, lodów i elementów dekoracyjnych, które poza walorami smakowymi powinny również posiadać walory wizualne. W zawodzie tym istotna jest wyobraźnia, umiejętnośc modyfikowania przepisów, dostosowywania ich do okoliczności. Istotne są również zdolności manualne, niezbędne przy dekorowaniu tworzonych deserów.


Elektryk - Zajmuje się montażem, instalacją i naprawą instalacji elektrycznych. Zajmuje się projektowaniem sieci elektrycznych, montażem instalacji elektrycznych zgodnie z dokumentacją techniczną; instalowaniem i uruchamianiem maszyn i urządzeń elektrycznych, wykonywaniem przeglądów technichnych, konserwacją oraz naprawą instalacji, maszyn i urządzeń elektrycznych; wykonywaniem przeglądów technicznych i naprawą urządzeń elektrycznych i lini napowietrznych i kablowych. Miejsce pracy elektryka jest wszędzie tam, gdzie mamy do czynienia z prądem.
E-szkoła
Nowoczesna platforma do nauki przez internet
Zajęcia pozalekcyjne
Dodatkowe zajęcia pozalekcyjne!
Twórczość uczniów
Twórczość artystyczna naszych uczniów
Szkoły młodzieżowe, Liceum ogólnokształcące, Gimnazjum, Liceum policyjne